HOME » BLOGS

Sessie uit de praktijk


Ze komen zonder kinderen en zijn een samengesteld gezin. Zij heeft een dochter van 15 jaar en samen hebben ze nog een zoon van 6 jaar. Ze zijn bij mij gekomen omdat ze hoorde dat ik ook familieopstelling doe met paarden. Dit leek hun erg interessant
Ze vertellen over hun leven. Zij over haar dochter en hij over zijn ervaringen met paarden. Hij had ooit ook een paard, een groot Nederlands koudbloedpaard. Het was zo mak als een lammetje. En ooit wilde hij weer zo’n paard.
Hun samengestelde gezin heeft vaak discussies en zij lijdt er erg onder. De discussies gaan vaak over het gedrag van de puberdochter. Hij vindt er van alles van maar zij springt in de bres voor haar dochter.
We gaan naar de paarden, ze staan in de paardenbak. Ik heb de paardenbak verdeeld in 3 velden, het verleden, het heden en de toekomst. Ze mogen beide de paardenbak in lopen, wat rondlopen en op een plek blijven staan waar het goed voelt.
Het ene paard loopt weg en het andere paard zoekt contact met hem. Hij staat in het midden van de bak tegen een paal aan, hij staat in gedeelte wat het veld van het heden is. Zij staat verder bij hem vandaan en staat in het veld van de toekomst. Ze staat met haar rug naar het heden.
Ik volg de energie van de paarden en ga naar hem. Hij aait het paard en verteld teleurgesteld te zijn dat zij zo ver bij hem vandaan is gaan staan en hij voelt zich niet gezien. Hij aait het paard weer en verteld over zijn stiefdochter en vindt dat ze vaak te ver gaat.
Dan draait het paard wat bij hem staat zich om en loopt naar haar toe, ik volg de energie. Vervolgens blijft het paard bij haar stilstaan.
‘Waarom heb je deze plek gekozen?’ Vraag ik.
‘Ik heb deze plek gekozen omdat ik hoop op liefde en verbinding, dat is wat ik wil.’ Zegt ze.
Ze verteld dat ze zich vaak er tussen voelt staan in discussies tussen hem en haar dochter. Het voelt niet fijn maar ze weet niet wat ze dan moet doen. Ze wil graag weten wat ze kan doen in dit samengestelde gezin zodat iedereen het fijn heeft.
We stellen het gezin op zoals het nu is. Haar dochter mag ze in de vorm van een grondanker inbrengen evenals haar zoon. Ze zet haar dochter dicht naast zich. Hij wil dichter bij haar staan en maakt zijn beweging en gaat tegenover haar staan.
Dan duwt het paard wat bij haar stilstaat haar zachtjes tegen haar rug aan zodat ze tegen hem aan komt te staan. Ze begint te lachen en kijkt verrast naar mij. Dan kijken beide elkaar recht in de ogen aan en er gebeurt iets. Ze houden elkaar stevig vast en kijken elkaar intens aan.
Ik vraag haar te zeggen: ‘jij bent mijn man en ik zie je’ Hij begint te glimlachen. ‘Ik zie je ook’ zegt hij. Ik vraag haar of ze van hem houdt. ‘ja, ik hou heel erg van hem’ Ik vraag haar te zeggen: ‘ik hou van jou en jij komt op de eerste plek’ Ze kijkt me aan en vervolgens kijkt ze haar man aan en zegt het. ‘Dit is wat ik wilde’ zegt hij. ‘Dat je me ziet als je partner’.
#Klaverweitje #Paardencoaching #Boostmodel

 

Het jongere gekwetste deel..

Paardencoach sessie uit de praktijk.
(naam is fictief)
Na de visualisatieopdracht liefdevol hart gaan we naar de paarden.
De paarden staan achter in de wei in de mist, Amanzo is moeilijker te zien in de mist. Er zit een ekster op zijn kont. Er zat al eerder een ekster op de kont van Goldy.
Ekster, dit is een krachtige energie en dient met respect behandeld te worden. Anders heb je kans dat de energie averechts werkt. De ekster vraagt ons om te ontwaken en bewust te zijn op elk gebied in ons leven..
De ander mag ook leren de kracht van ekster te leren gebruiken.
Er vliegen ganzen over, we horen ze maar zien ze niet vanwege de mist.
Ganzen; reizen en ontwaken, sprookjes, vruchtbaarheid, en trouw, ouderschap, waakzaamheid, brenger van goed nieuws, kennis.
Jenn voelde dat ze de aandacht van Amanzo had getrokken. Ze mag een plek zoeken, een plek waar ze zich goed voelt en contact kan maken met een van de paarden. Jenn gaat contact maken met Amanzo.
Amanzo kijkt al de hele tijd naar haar en op het moment dat ze bewust contact en verbinding zoekt met hem gaat Amanzo vervolgens verder grazen. Als ik bij haar kom, weet Jenn niet zeker of ze verbinding heeft gemaakt met Amanzo..  Ik vraag of ze richting Amanzo wil lopen om zeker te weten dat ze verbinding heeft. Dit gebeurt aarzelend..
Dan komt het andere paard er aan en blokkeert de weg naar Amanzo.
Ik benoem dit moment en vertel wat ik zie bij de paarden, Goldy snuffelt aan de voeten van Jenn.  Goldy gaat dan bij haar voeten onder het draad door en probeert gras te vinden aan de andere kant van het draad. Amanzo staat nog steeds te kijken naar ons op afstand. Als ik dit alles benoemt heb, vraag ik wie of wat dit betekent in haar systeem. Wat is hier aan de orde.
Dan zegt ze vrij snel achter elkaar:’ Goldy is mijn trauma die blokkeert mij de weg… ‘
Dan vraag ik Jenn of ze een mooie plek wil visualiseren waar er niets maar dan ook niets met haar kan gebeuren. Ze beschrijft de plek en er verschijnt een glimlach op haar gezicht.. deze plek is er altijd voor haar en hier kan ze ook altijd naar toe gaan als ze er behoefte aan heeft. Ik maak een afscheiding in de paardenbak met verleden en heden. We gaan in het heden staan.Het heden is het hier en nu. Dan mag ze iets of iemand visualiseren die haar kan helpen. Hiervoor mag ze een grondanker kiezen, ze kiest een knuffelbeer.

Dit representeert haar helper. Jenn mag in het gedeelte van de paardenbak gaan staan wat het heden representeert. op afstand van het verleden.. en de traumatische gebeurtenis.  Jenn kan wel kijken naar de gebeurtenis en vertelt.. Ze was pas 8 jaar en heeft een heel nare ervaring gehad. Ze heeft voor haar ogen iemand zien verongelukken.. Ze verteld emotioneel wat ze zag. Het jongere gekwetste deel van haarzelf mag ze opstellen. Ze kijkt naar haar jongere gekwetste deel. 

Ze mag het vertellen dat ze nu volwassen is en dat ze het trauma overleeft heeft. Alle successen mag ze nu vertellen aan het jongere deel. Ze mag dan een mooie plek visualiseren voor het jongere gekwetste deel waar het in eeuwigheid mag verblijven zonder zorgen en als ze dat gedaan heeft mag ze aan het jongere deel vragen of het goed is. Dan mag ze iemand visualiseren die het jongere deel naar deze mooie gevisualiseerde plek kan brengen. Ze mag daarbij haar fantasie volledig laten gaan.

Als ze dat gedaan heeft mag ze aan het jongere deel vragen of dat goed is. En of het goed is dat ze af en toe eens mag komen kijken hoe het met het jongere deel gaat. Als ze in haar volwassen persoon naar het jongere deel toe gaat dan is het goed. Jenn mag altijd komen bij haar jongere gekwetste deel en het aandacht geven in de vorm van geruststelling.
Nadat het jongere deel op een veilige plek gebracht is gaan de paarden op ruststand staan.
Jenn mag ze bedanken en we sluiten deze sessie af.

Onverwerkte traumatische gebeurtenissen kunnen onze psychische veerkracht doen afnemen. Het kan leiden tot fysieke, emotionele en psychische klachten.
Een trauma kan ontstaan door een ongeluk, geweld, misbruik, operatie, scheiding, pesten, verwaarlozing, moeilijke bevalling, tegenslagen, overlijden van dierbaren.

Wat bepalend is voor het ontstaan van een trauma is of er ruimte en ondersteuning was voor de natuurlijke reactie. Heb je de overlevingsenergie kunnen loslaten.

Deze lichaamsgerichte therapie met paarden, gaat over wat er in het hier en nu bij je afspeelt.

Fase 1 is bewustwording van lichamelijke sensaties en emoties .
Fase 2 is welke ervaringen deze emoties hebben losgemaakt. Herontdekken van delen van zichzelf die verdwenen waren.
Fase 3 helen van de gekwetste jongere delen. Visualisaties in kleine stappen de delen erkennen, het aandacht geven en het geruststellen. Stabiliseren, helpen om tot rust te komen.

Hierdoor krijgt het een plek en kan er een gezond , vitaal en ontspannen mens tevoorschijn komen.
#Klaverweitje #Systemischcoachen #Traumaheling #Paardencoaching

 

Een verhaal uit de praktijk.


(naam is fictief)
Hij komt aanrijden met zijn auto en parkeert bij de paardenstallen. Als hij uitstapt, gaat het paard wat vlakbij de paardenstallen staat uitgebreid rollen.

Mijn hond blaft opgewonden en ik open de deur om hem te verwelkomen. Peter heet hij, ik verwelkom hem van harte.

In het bakhuisje drinken we thee en hij verteld over zijn leven. Hij is 67 jaar en is gepensioneerd.

Hij heeft jarenlang een eigen bedrijf gehad en gaf hier zwemlessen. Hij vertelt er uitgebreid over.

Ik hoor geen enkele hulpvraag.

Hij vindt het gewoon leuk om een keer een paardencoaching mee te maken.

Ik vraag hem of hij wel eens een paardencoach sessie heeft gehad. Maar dat is niet zo, dit is de eerste keer en hij staat er heel open in.
(Dit hoor ik vaak, mensen weten niet wat ze kunnen verwachten.)

Als ik hem heb uitgelegd dat we systemisch gaan werken met de paarden worden zijn ogen groot, hij vindt het heel interessant.

Als we onze laarzen hebben aangedaan lopen we naar de paardenbak, de paarden lopen vrij rond in de track en kunnen hiervandaan zo in de paardenbak lopen.

Ik stel de paarden voor, Goldy de haflinger is 21 jaar een heel lief paard wat al heel lang bij ons is.

En Amanzo de Spaanse hengst, hij is 23 jaar ook heel lief en zeer gevoelig, en reageert vrijwel meteen op de energie en de signalen die hij geeft zijn duidelijk.

De sessie begint met een meditatie en visualisatieoefening: Liefdevol hart:

Ga ontspannen staan en sluit je ogen,
Breng je aandacht naar binnen en voel de verbinding van je voeten met de aarde.
Adem rustig in en uit door je neus.
Ga dan rustig met je aandacht naar boven en voel je benen, knieën en heupen.
Vervolgens ga je naar je buik, rug en schouders.
Voel je armen tot aan je vingertoppen.
En je hals, nek en hoofd.
Misschien is er ergens een pijntje of sensatie.
Ga daar even met je aandacht naar toe,
Het mag aandacht krijgen, het hoeft niet weggestopt te worden
Als je het hele lichaam gescand hebt, ga je met je aandacht naar je hart.
Jouw liefdevolle hart.
Voel hoe je hart groeit met universele liefde uit het universum.
Deze universele liefde vult je hart en deze liefde blijft stromen.
Voel hoe je hart overstroomt met liefde.
En open nu een luikje in je hart waardoor deze liefde naar buiten kan gaan stromen. Zodat je de wereld om je heen kan vullen met universele liefde.
Voel hoe het is om deze stroom van liefde te voelen en te verspreiden.
Open dan langzaam je ogen en kijk rustig rond. Ga dan naar je zintuigen en zet ze helemaal open.

Voel de wind op je huid en door je haren. Kijk en zie alle kleuren om je heen.
Kijk zonder oordeel. Alleen wat er is. Luister naar de geluiden die er zijn. Ruik de geur die in je neus komt.
Blijf met je aandacht bij wat je nu voelt, ziet, hoort en ruikt.

Dan mag hij een plek zoeken in het veld waar hij zich prettig voelt. En mag hij op zijn gevoel vertrouwen.
En vanuit die plek contact te maken met een van de paarden op zijn eigen manier, dat kan zijn op afstand contact maken of fysiek contact maken.

Hij loopt rustig naar het midden van de paardenbak en zijn ogen zoeken contact met Amanzo, de Spaanse hengst.

Amanzo kijkt op naar hem, even een paar seconden en gaat vervolgens rustig doorgrazen.
Ik zie dat hij weet dat er contact gelegd is met Amanzo.

Dan loop ik naar hem toe en vraag hoe het is op deze plek die hij uitgekozen heeft.
De plek is heel goed en hij voelt zich er fijn.

Hij verteld dat hij contact heeft gemaakt met Amanzo en dat hij weer fijn aan het grazen is.
Goldy staat afgezonderd aan de andere kant van het weiland.

Peter wil naar Amanzo toe en dat mag natuurlijk.
Hij loopt richting Amanzo en dan komt Amanzo ook hem tegemoet lopen.
Hij aait hem over zijn neus en Amanzo doet vervolgens een paar stapjes naar achteren.

"Dit heb ik nu altijd." Zegt hij ineens. Hij merkt vaak dat mensen hem dominant vinden.
En dan een stapje terug nemen.
Als ik vraag bij wie hij dominantie herkent van zijn familieleden, zegt hij resoluut: “mijn oudere zus, waar ik geen contact meer mee heb.”

Zijn oudere zus was heel bazig en hij heeft als jongere broer veel moeite gehad om ook gezien te worden.

Het gedrag van zijn zus heeft hij onbewust overgenomen…

#KenJezelf #paardencoaching #klaverweitje #systemischwerk