HOME » Waarom coachen met paarden

Waarom Coaching met hulp van paarden?

 

*Hou jij van dieren?

*Heb je geen ervaring met paarden? (Of wel)

*Hou je ervan om in de buitenlucht te zijn?

*Hou je niet van stilzitten?

*Wil je snel inzichten?

*Wil jij zelf tot oplossingen komen?

*Wil je respectvol en vriendelijk behandeld worden?

Dan is equicoaching geschikt voor jou!

Paarden werken met energie net als wij allemaal. Men zegt wel eens: Zit  je veel in je hoofd? Of, Wat straal je! We spreken dan van energie in relatie en in onszelf, onze binnen en onze buitenwereld.

Het paard spiegelt jou gedrag.

We zien dat de paarden ons spiegelen. Ze laten ons zien hoe we in het leven staan. Hoe jij je voelt, gedraagt en omgaat met jezelf en anderen (uit de kudde) Het paard beschikt over het vermogen om Multi-sensorisch waar te nemen. Dus op zintuiglijk, energetisch en intuïtief niveau. De paardencoach vertaald dit en verteld je wat ze ziet. Het paard is zo gevoelig dat het zelfs op tientallen meters afstand onze emoties kan voelen.

Hoe is dit mogelijk?

Het paard is 65 miljoen jaar geleden ontstaan en om te overleven zijn deze planteneters vooral groepsdieren, door hun genen van prooidier zijn ze erg kwetsbaar. Door samen te werken in een systeem waar ieder een plek krijgt en zeer alert en sensitief te zijn, kan het kleinste signaal al van levensbelang zijn. Lichaamstaal spreekt boekdelen en wij beheersen dit slecht. Wij zijn ons amper bewust wat ons lijf ons verteld, pijn en kramp in onze nek en schouders negeren wij gewoon. Onze ademhaling, hartslag, lichaamshouding, spierspanning en mimiek vertellen de paarden wel veel! Equicoaching zal je bewustzijn in het dagelijks leven vergroten,

Je hebt een grote invloed

op hoe je omgaat met je gedachten, emoties en handelingen dan dat je tot nu toe dacht. Voor paarden is al gauw duidelijk wie wij zijn, wat we voelen en waar we nog iets te doen hebben. Is er sprake van onverwerkte emoties of zijn er verborgen angsten?

De kudde wil veiligheid.
En is datgene wat je laat zien ook veilig voor de kudde?
Of laat je juist datgene zien wat de kudde nodig heeft?
Omdat niet iedereen paarden-taal spreekt, treedt de
equicoach op als de vertaler, van wat het paard vertelt.
Zij zorgt er ook voor dat je geen gevaar loopt in de momenten met het paard.
Equicoaching is van toepassing bij verschillende situaties, zoals bijvoorbeeld: bij loopbaanverandering, van het vastlopen in je werk,
om te groeien in je persoonlijkheid en je persoonlijke ontwikkeling.

Hoe gaat een  equicoachingssessie?

Tijdens een sessie waar deelnemers een minikudde gaan vormen met een paard, zal het paard zijn eigen plek in de kudde maar ook de plek van de andere deelnemers bepalen. Om zo de beste ordening voor de kudde te vormen. Paarden lezen de deelnemer aan de hand van lichaamstaal & energie.

Eventuele afweermechanismen scheppen onduidelijkheid bij het paard (maskers)

Een voorbeeld ; Tijdens een sessie presenteert iemand zich als een stevig en stabiel persoon, echter is hij diep van binnen in zijn hart onstabiel en kan moeilijk keuzes maken en grenzen aangeven. Het paard confronteert hem hier onmiddellijk mee. Door bijvoorbeeld in de persoonlijke ruimte van de deelnemer te komen. Hierdoor kan de deelnemer inzicht krijgen over het zelfbeeld en zijn bewust of onbewust gedrag. Is wat je denkt en voelt gelijk aan je gedrag? Vragen kunnen zijn: Inzicht in wat jou beweegt en tegenhoud of zien waar je energie aan kwijt raakt of overhoud. Of weten welk werk het beste bij jou past

door meer inzicht te krijgen wat JIJ belangrijk vindt.

Er zijn 3 werkdomeinen van mij als Coach

1. Gedrag

2. Intra psychisch

3. Systemisch (familieopstellingen)

Het gedrag van jou heeft een uitwerking op het gedrag van het paard. En omgekeerd ook, het gedrag van het paard, heeft een uitwerking op het gedrag van jou. Met dit gegeven werken we en zal je al veel inzichten geven over jou automatisch handelen. En op Intra psychisch niveau, de coach krijgt informatie door het lezen van het paard Het paard laat zien waar en wanneer de spanning en emotie los komt. Wanneer je innerlijk iets uitsluit of afweert. Hierdoor ontstaat een bewustzijn wat bij de deelnemer soms nog alleen maar in het onderbewuste is. Hierdoor ontstaat er een extra of ander perspectief op vraagstukken. Systemisch niveau, familieopstellingen. Het is niet nodig je echte familieleden hiervoor mee te nemen, we werken met representanten of grondankers. Ook is het mogelijk om 1 of 1 te werken met familieopstellingen, dit doe ik met de Blaadjes Methode. We zitten vaak vast aan systemen en daardoor onbewust loyaal aan onze familie of het lot. Dit kost ons veel energie en maakt ons niet los van het emotionele kind in ons. Welke angst is hiervan de oorzaak? In het systeem kijken we naar je plek (iedereen heeft een plek), Ordening (hiërarchie) en balans  (geven=nemen) Met familieopstellingen kun je inzicht krijgen op vragen die persoonlijk, maar ook werkgerelateerd zijn. Het thema, droombaan. Of het verlangen naar echte liefde. Of een opstelling rond het thema ziekte, pijn of depressie. Het doel is om blokkades uit het familiesysteem op te laten lossen waardoor je leven vol kan leven. Doordat paarden instinctief reageren op wat er is in het hier en nu, maar vooral ook wat er ontbreekt, wordt alleen aangeraakt wat aangeraakt mag worden..